XI – Kinderen van Hendrik leggen eerste steen te Bleiswijk

Hendrik Bontenbal (XI-14) bouwde aan de Hoefweg 1 te Bleiswijk een huis voor eigen gebruik. Ter gelegenheid van de eerste steenlegging op 7 maart 1894 door zijn driejarige dochter Cornelia Clasina en zijn eenjarige zoon Willem, wordt de afgebeelde gevelsteen aangebracht.

Een latere dochter van Hendrik, ook genaamd Cornelia Clasina, legt op tweejarige leeftijd in 1910 de eerste steen van de maalderij “De Volharding” in Bleiswijk. Twee stenen plaquettes werden in de gevel aangebracht (helaas alleen bewaard gebleven op een foto, zie H‚N. Berghuis). Op de linker plaquette stond onder andere: Cornelia Bontebal oud 2 jaar, en op de rechter: H. Bontebal architect.

Hendrik Bontenbal, timmermansbaas, molenbouwer en architect, kwam uit een echte timmermansfamilie. Zowel zijn grootvader Nicolaas (IX-3), zijn vader Gerrit (X-10), vier ooms en zijn enige broer oefenden dit vak uit. Na een technische opleiding van zes jaar aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Den Haag werkt Hendrik van 1889 tot 1894 als timmermansknecht. Daarna begint hij voor zichzelf. Voor de uitoefening van zijn beroep werd daarvoor achter zijn huis aan de Hoefweg een timmerwerkplaats en een houtloods gebouwd. Hij moest hiervoor een hypotheek van 8000 gulden op zijn gebouwen nemen, wat hem 500 gulden per jaar aan rente kostte. Er moest dus hard gewerkt worden en de werkdagen waren dan ook lang: in de zomer van vijf uur ‘s morgens tot zeven uur ‘s avonds en gedurende de winterperiode van half acht tot vijf uur.

Voor de machinale bewerking van het hout maakte hij gebruik van een cirkelzaag, een boormachine en een draaibank, alles aangedreven door een centraal opgestelde petroleummotor. Een wisselend aantal personeelsleden was bij hem in dienst die 470 tot 500 gulden per jaar verdienden. Ook in die tijd moest er betaald worden voor ongevallenverzekeringen en het is bekend dat Hendrik Bontenbal het tarief, dat toen betaald moest worden, veel te hoog vond. Hendrik Bontenbal stopt op 13 mei 1918 met zijn werkzaamheden als aannemer. Hij vertrekt uit Bleiswijk en vestigt zich met zijn familie in Rijswijk. En, hoe frappant, Hendrik verdient daar de kost als verzekeringsagent.

Bronvermelding

Bovenstaande tekst is afkomstig uit ‘Het Zuid-Hollandse geslacht Bontenbal: de oudste twaalf generaties (Rijswijk, 2005)’ geschreven door P.J. Bontenbal.