X – Gouden bruiloft van Pieter Bontenbal en Grietje Benschop

Pieter Bontenbal (X-20) en Grietje Benschop woonden in 1874 aan het Zuideinde te Zevenhuizen. Volgens het bevolkingsregister was dat in huis nr. 162. Het is niet te zeggen waar dat precies was, maar het lag in het gedeelte tussen de Middelweg en de Groeneweg.

Op 5 juni 1874 vierden zij aldaar hun gouden huwelijksfeest en dat was voorwaar een grote gebeurtenis. Het echtpaar is op die dag door de burgers van Zevenhuizen zeer waarschijnlijk uitgebreid gehuldigd en al voor die heugelijke datum voorzien van geschenken en goede wensen. We kunnen dit opmaken uit de annonce die geplaatst was in de ochtendeditie van de Nieuwe Rotterdamsche Courant van vrijdag 5 juni 1874.

Uit het feit dat de advertentie in de NRC is geplaatst, is tevens op te maken dat deze Rotterdamse krant ook door de arbeidende klasse in Zevenhuizen werd gelezen. Een abonnement op de krant kostte 5 gulden per drie maanden en een afzonderlijk nummer 10 cent. Daarvoor kreeg men een krant die uit vier pagina’s bestond, maar wel van een kleiner formaat dan het nu gangbare. Het hoofdartikel van de krant van juni 1874 ging over de voorwaarden voor uitlevering van personen. Verder waren er de rubrieken Buitenland en Binnenland, Handels-berichten, Per Telegraaf met allerlei korte berichten en een feuilleton met als titel: “Het oordeel van een buitenlandsch officier over de oorlog van Nederland met het Rijk van Atchin” (=Atjeh). Ongeveer 1/4 pagina van de krant was gevuld met advertenties. Voor een groot deel waren het familieannonces, maar ook reclame-advertenties voor uiteenlopende artikelen zoals: boeken, teercapsules voor de maag, Amerikaanse naaimachines, bessesap (nog zonder tussen n), haarverf en ruw ijs. Ook waren er advertenties voor verlotingen, theater, concerten en stoomvaartmaatschappijen. De advertentiekosten waren 20 cent per gewone regel en een advertentie van 1 tot 6 regels, zoals hiervoor afgebeeld, kostte 1,20 gulden. Wel was hierop een uitzondering, want in de kop van de krant stond: “Advertentiën voor de werkende stand 10 cent per regel, mits aan het bureau opgegeven en dadelijk betaald”.

Waarschijnlijk hebben Pieter en Grietje de bovengenoemde annonce bij een agentschap van de krant in Zevenhuizen of directe omgeving opgegeven. Tevens zal dit wel mondeling zijn gedaan en werd ten gevolge van de Zevenhuizense uitspraak de achternaam van Grietje Benschop verbasterd tot Bentskop.

Pieter en Grietje hebben op 5 juni 1884 ook nog hun diamanten bruiloft gevierd. Hiervan is echter geen openbare aankondiging bekend. Drie jaar na deze 60-jarige bruiloft overlijdt Grietje Benschop op 84-jarige leeftijd.

Respectabele ouderdommen

Grietje Benschop bereikte dus een respectabele ouderdom, maar haar man Pieter Bontenbal werd nog ouder en wel bijna 96 jaar. Zover kan worden nagegaan, werd hij hiermee de op een na oudste man van de in dit boekje genoemde leden van het geslacht Bontenbal. De mannelijke naamdrager die het oudst geworden is, is zijn achterkleinzoon Dirk Bontenbal (XII-4S11). Toen hij de leeftijd had van 95 jaar vierde hij, samen met zijn 94-jarige vrouw, zijn 70-jarig huwelijksfeest. In het jaar 2000 overlijdt hij op de leeftijd van 97 jaar en 15 dagen.

De naamdrager die het oudst geworden is, is zijn zuster Grietje Bontenbal (X11-45-12). Zij overlijdt op 14-8-2002 te Zevenhuizen op de respectabele leeftijd van 98 jaar en 4 dagen.

Bronvermelding

Bovenstaande tekst is afkomstig uit ‘Het Zuid-Hollandse geslacht Bontenbal: de oudste twaalf generaties (Rijswijk, 2005)’ geschreven door P.J. Bontenbal.